22.3.2021 tekijältä Hannu 0

Mihin se eläkeläisen aika oikein katoaa – vuosi koronaa

Paljon puhutaan ja kirjoitetaan siitä, miten korona-aikana ihmisillä ei ole tekemistä ja miten varsinkin eläkeläiset joutuvat olemaan yksin tylsistymässä kotonaan. Aloitin noin vuosi sitten tekemään tätä elämänhistoriakotisivuani. Viime vuoden juhannukseksi sain tehtyä sivuille valikot ja muut pohjat sekä laitettua kolmelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltäni kuviakin mukaan. Viimeistään syksyn aikana homma piti sitten viedä paljon pitemmälle, jopa jonkinlaiseen välipäätökseen. Nyt maaliskuussa sivut eivät ole vieläkään edistyneet viime vuoden kevääseen verrattuna merkittävästi, kun aikaa ei ole ollut tarpeeksi. Mihin se aika on oikein hävinnyt? Yritin koota listauksen siitä, mihin se mahdollisesti on kadonnut.

– Viime vuodelta peruuntui monta matkaa: Touko-kesäkuulla meidän piti pyöräillä viisi viikkoa mm. Etelä-Ranskassa ja Sveitsissä, ko. reissusta julkaisin kuitenkin virtuaalimatkaraportin, katso osoitteesta https://hannujamerja.wordpress.com/2020/05/14/matkalla-kohti-valimerta-kevaalla-2020/ sekä viisi muuta juttua. Loppuvuodelle oli suunniteltu Pikavuoro maailman ympäri -bussilla seuraavia matkoja: Islanti/Färsaaret, Irlanti ja Etelä-Afrikka. Ks. Pikavuoron nettisivuja   https://www.pikavuoromaailmanympari.fi/ajankohtaista/. Kaikkien näiden reissujen peruuntumisestakin olisi pitänyt tulla runsaasti lisää aikaa kotisivujen tekemiseen? Miksei näin ei sitten tapahtunut?

Täysin ilman reissuja emme viime vuonnakaan sentään jääneet. Kesäkuussa majailimme yli viikon Kurussa entisellä metsäkämpällä. Loppukesällä pyöräilimme Lounais-Suomessa ja saaristossa (Rannikkoreitti); siitä julkaisin blogijuttuja ja paljon videoita (osa videoista on ns. virtuaalivideoita), ne löytyvät Youtubesta.

Aina-laiva -reissukin saaristoon tehtiin ja siitäkin sain jo tehtyä yhden videon nettiin (VR-video Öröstä). Tässä ohessa on pitänyt opetella, miten saan tehtyä parhaimman laatuisia (tai mahdollisimman vähän huonolaatuisia) 360-videoita. Videokamera hankittiin jo edellisen vuoden puolella, mutta VR-katselulaitteen sain lahjaksi viime juhannuksena.

– Eniten aikaa on taitanut viedä television katselu; tämä liittyy kahteen erityiseen intohimooni eli elokuviin ja urheiluun. Maksukanavista meillä on pitkään ollut käytössä vain C-More, viime aikoina tosin vain sen urheilukanavat. Kun keväällä jääkiekkokausi keskeytettiin ja formulakisoja peruttiin, niin C-More avasi katsottavaksi entiseen hintaan myös sarjafilmi- ja elokuvasisällöt. Tällöin tuli katsottua mm. kaikki Wallander- , Beck- ja Falk-sarjojen jaksot ym…. Kesällä ja syksyllä oli taas katsottavissa formulaa, syksyllä myös jääkiekkoa. Rauman Lukon ottelut pyrin katsomaan. Yleensä olemme käyneet Raumalla kerran vuodessa sen takia, että menemme katsomaan Lukon pelin. Nyt tämä pelireissu on jäänyt tekemättä, mutta pelejä on tullut nähtyä runsaammin.

Kun BC-Nokian koripallopelejäkään ei ole päässyt katsomaan paikan päälle, niin piti ostaa Ruutu +-kanavan katseluoikeudet. Kanava näyttää kaikki Korisliigan pelit. Samalla tuli oikeus katsella ympäri vuorokauden Big Brotheria (!?).

Toukokuussa viime vuonna päivitin verkkoyhteytemme nopeammaksi ja samalla ostimme Elisa Viihde Aitio -paketin ilman sarjoja ja elokuvia. Syksyllä kun Aitio- ja Viaplay-palvelut yhdistyivät, saimme kuukauden pituisen ilmaisen katselun kummankin palvelun elokuviin ym.  Joulukuussa tuli tarjous, jolla näitä elokuvia ja sarjoja pääsee katsomaan kolmen kuukauden ajan yhden euron kuukausimaksulla. Tätä mahdollisuutta olemme nyt käyttäneet laajasti hyväksi. Jatkossa olisi madollista ostaa lisäkuukausi viidellä eurolla. Lopetimme kuitenkin Aitio- ja Viaplay -elokuvien katsomiset. Jatkossa voimme katsoa niitä elokuvia, joita olen tallentanut Elisa Viihteen suureen tallennustilaan ja eri kanaviltahan tulee joka päivä yhteensä useita elokuvia. Areenassakin on hyviä sarjoja, syksyllä tuli katsottua mm. hieno ranskalainen, 50-osainen Le Bureau-sarja.

Nykyään Teeman ja Areenan kautta voi tulla jotain urheilua samaan aikaan hyvin monelta kanavalta. Nykyään kuvataan tai striimataan nettiin paljon myös sellaisia urheilulajeja, joita ei ole ennen TV:ssä nähty. Juuri äsken lopetin katsomasta mielenkiintoista Suomen ja Ruotsin välistä E-shakkiturnausta. Shakistakin (pikashakista) on nyt saatu tehtyä mielenkiintoinen TV-urheilulaji.

– Vuoden ajan koronatiedotustilaisuuksien seuraaminen on ajoittain ollut melkein kokopäiväinen harrastus. Sille en voi oikein mitään, että olen kiinnostunut vähän kaikesta mahdollisesta eli TV- tai nettitv -aikaa kertyy näinkin runsaasti.

– Viime kuukausina olen skannannut digimuotoon runsaasti valokuvia. Näitä on kertynyt laatikoihin eniten 1970- ja 1980-luvuilta. 1980-luvun lopussa kuvasin paljon myös videoita. Nämä videot olen digitoinut ja myös niistä olen ottanut kuvaotoksia. Elämänkertasivujen päivitykset olen aloittanut aivan alusta, koska joitakin uusia kuvia on löytynyt 1950- ja 1960 -luvuiltakin.

– 1990-luvulta eteenpäin kuvakoosteiden kokoamiseen on luonut pohjaa se, että olen koonnut parempiin kokonaisuuksiin 1990-luvun korppujen sekä 2000-luvun cd-levyjen ja ulkoisten levykkeiden tiedostoja. Ulkoisia kovalevyjä minulla on noin 15, tiedostojen määrä niissä on valtava. Niissä on myös paljon tiedostojen kolmoiskappaleita jne. (kaksoiskappaleet pitää olla jossain varmuuskopioina). Moninkertaisten tiedostojen karsimisella on tullut ja on tulossa lisää tallennustilaa mm. sille, että 360-videot vievät valtavasti tilaa.

– Työhuoneen kaappien ja joka puolella muuallakin olevien paperipinojen yms. järjestelyä ja karsimista tein jo aika paljon keväällä 2020. Hiukan pahaa teki se, että on pitänyt alkaa hävittää vuosikymmenien ajan keräämiäni arkistoja. Opiskeluajoista lähtien olen mm. ottanut lehdistä artikkeleita ym. talteen ja laittanut niitä aiheen mukaisesti kansioihin. Vuosikymmenien aikana on kerääntynyt runsaasti kirjoja, esitteitä, monisteita ym., joita olen myös kerännyt kaappeihin aihekokonaisuuksiin. Itsekin olen vuosikymmenien ajan tuottanut runsaasti erilaista materiaaleja eli esim. kalvoja. 1990-luvun väitöskirja-aineiston hävittäminenkin taitaa olla vielä jossain vaiheessa edessä.

– Aikaa on mennyt jonkun verran oman kunnon ylläpitämiseen eri tavoilla. Tämä on välttämätöntä, jotta ensi kesänäkin pystyisi tekemään kunnollisia polkupyöräreissuja. Viime vuonna keväällä sulkapallon pelaaminen piti laittaa välillä tauolle, tänä vuonna on ainakin toistaiseksi pelailtu viikoittain. Kuntopyörää tulee poljettua silloin tällöin ja lisäksi olen käynyt tutulla fysioterapeutilla laitepilateksessa.

-Yhteyksiä ei ole täysin katkaistu sukulaisiin tai ystäviin. Tietyn porukan kanssa on perinteisesti käyty lähes kuukausittain syömässä jossakin ravintolassa. Nyt talven aikana tämä on tehty vain kerran paikallisessa ravintola Pepperissä. Kahdestaan olemme käyneet muutaman kerran Pepperin Meat Lovers Friday-ruokailussa.

Joissakin tilaisuuksikssakin on syksyn ja talven mittaan käyty; kävimme mm. Tampere-talossa Topmost-konsertissa, Nokian uudessa kirjastotalossa Matti Rämön pyöräilyluennolla ja Ossi Somma -näyttelyssä. Itse Ossikin tavattiin melkein hänen viimeisinä päivinään. Korona-suojia käytettiin tunnollisesti. Taidenäyttelyissä käytiin Siuron lisäksi myös Tampereella. Melkein naapurissa olevan panimon Oktober-festareilla piti tietenkin myös käydä syksyllä. Lisäksi pyöräiltiin katsomaan vanhojen autojen Siuro-cruisingia ja Tampereella käytiin joututorilla. Kaikki nämä ovat kyllä tapahtuneet epidemian rauhallisempaan aikaan.

-Piha ja talokin on tarvinnut monenlaista huolenpitoa. Näitä hommia olivat mm. ilmastointilaitteen huoltaminen, autokatoksen ja tallin siivoaminen, johtosekamelskojen järjestäminen ym. Arkirutiinit vaativat vastapainoksi myös pitkät yöunia.

-Aikaa ovat vieneet myös jonkin verran erilaiset terveysongelmat, yhteen aikaa olin melkein terveyspalvelujen suurkäyttäjä (laboratorio, röntgen, hammaslääkäri, kardiologi ym…)